Az akác, mint méhlegelő
A növény gazdasági jelentőségéhez hozzájárul, hogy kitűnő mézelő fa. A magyar akácméz a mézek között olyan, mint a tokaji aszú a borok között. A bortermeléshez hasonlóan így a méztermelésben is speciális minőséget tudna a magyar mezőgazdaság, ráadásul az Európai Unió a világ legnagyobb mézimportőre, tehát a lehetőségek, kilátások meglehetősen bíztatók. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít és 80–90%-át külföldön értékesítik. A magyar akácméz világos, lágy, kevésbé savas, akácvirág illatú méz. A csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed az színárnyalata. Magas cukortartalma miatt nem kristályosodik, évekig folyékony marad. Nagyon kevés virágport tartalmaz. Egyedi exportcikknek számít Európában és a hazai méztermelés nagy hányadát is akácok biztosítják. Az akácméz első helyen áll a mennyiséget illetően, és listavezető a mézexportban is. A minél jobb minőségű és nagyobb mennyiségű akácmézhez számtalan feltételnek szükséges teljesülnie, azonban a legfontosabb feltétel az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű akácerdő álljon a méhek rendelkezésére.